14.02.2011 14:44

Ako si správne nastaviť kancelársku stoličku?

 

Bolí Vás chrbát? Chcete vedieť ako správne sedieť? Ako si správne nastaviť kancelársku stoličku?

Každá správná kancelárská stoličky má anatomicky tvarované sedadlo s možnosťou nastaviť jeho výšku. Ďalšou dôležitou časťou je ergonomicky tvarované operadlo, ktoré musí zaisťovať neustály kontakt s chrbtom užívateľa a tým udržuje prirodzené esovité zakrivenie chrbtice. Operadlo musí zasahovať i do strednej hrudníkovej chrbtice tzn. všetky stoličky, ktoré majú operadlo iba do polovice chrbta, sú pre dlhodobé sedenie nevhodné.

 

 

 

Opierka bedernej chrbtice Vám pomôže nastaviť prirodzenú a zdravú oporu podľa zakrivení Vašej chrbtice. Pre väčšie pohodlie je vhodné mať stoličku s hlavovou opierkou, ktorá poskytne príjemnú oporu hlave a krku.

Uistite sa, že máte správnu kancelársku stoličku. Pokiaľ ju nemáte, kúpte si novú, alebo požiadejte svojho zamestnávateľa. Všetci máme len jeden chrbát a väčšina z nás im nedopraje dostatok vhodného pohybu. Na obrázku je príklad stoličky pre celodennú prácu strednej kategórie, kde je možné nastaviť mnoho polôh.

Veľmi častou chybou je tiež sedenie iba  na prednej časti sedadla.  Používajte celú hĺbku sedacej plochy, iba tak je zaručený správny kontakt hornej časti tela s operadlom. Výšku sedadla si nastavíme tak, aby uhol v lakťovom kĺbe bol 90° pri predlaktí položenom na pracovnom stole.  Podpierky paží, by mali mať nastaviteľnou výšku, ktorá Vám umožní správne opretie a komfortný uhol rúk pre pohodlnú prácu na stole.

Výborným doplnkom sú gelové podložky pred klávesnicu a myš.

V bederných kĺboch a kolenách by mal byť minimálne 90° uhol, radšej však väčší. Skutočne dobrá stolička Vám naviac umožní i nastaviť bedernú část operadla, alebo hlavovú opierku. Umožní Vám tiež sa na stoličke rôzne kývať, hýbat s područkami a pod.    

Na stoličke sa má sedieť tak, aby sa chodidlá celou plochou dotýkali zeme. Vhodným doplnkom je tiež použitie nožnej opierky. Prekrížené nohy, nohy zaháknuté za nohy stoličky, alebo noha cez nohu alá Sharon Stone to naozaj nie je to pravé.

Monitor počítača nesmie byť umiestnený  oproti oknu, ani chrbtom k oknu. Monitor musí byťt priamo pred Vami. Oči by mali byť v úrovni horného okraja obrazovky. Pokiaľ je umiestnený príliš vysoko, preťažujeme krčnú chrbticu do záklonu. Je to rovnaké, ako by ste sedeli v kine v prvnom rade. Vzdialenosť očí od monitoru by mala byť 45–60 cm.

Po celú pracovnú dobu nemusíte sedieť vzpriamene ako sviece. Aj to, že sa na chvíľu napr. “vyhrbíte” vedie k pretiahnutiu svalov a väzov chrbtice. Niekoľo krát za hodinu by ste mali zmeniť polohu vrátane polohy končatín.

V prípade, že hľadáte vhodnú kancelársku stoličku pre správne sedenie, napr. tu nájdete najširší sortiment stoličiek pre celodennú prácu v kancelári. Nastavte si správne Vašu kancelárskou stoličku, udržujte vzpriamenú polohu a spravte si pohodlie na pracovisku.

—————

Späť


Kontakt

zalepsiefirmy.sk

MANUTAN Slovakia, s.r.o. Galvániho 7/B
821 04 Bratislava


02/436 343 06