13.02.2011 23:02

Lamelové clony - k čomu sú a ako ich vybrať?

 

Toto je článok pre každého, kto vo svojom skladovom hospodárstve, alebo výrobe rieši problém vysokých účtov za teplo.  Skladové, potravinárske, expedičné prevádzky, kde manipulačná technika a zamestnanci neustále pendlujú z interiéru do exteriéru a späť, sú vystavené ďaleko vačším únikom tepelnej energie ako ostatné časti budovy. To isté sa týka prevádzok, kde aj v rámci jednej budovy sú veľké rozdiely teplôt v jednotlivých miestnostiach, napr. v mraziarňach.

Lamelové clony  môžu bvť vhodným a účinným riešením tohoto problému.

Lamelové clony sú tiež nazývané a predávané ako pruhové závesy, protiprievanové clony, PVC závesy, termozávesy. Sú to plastové, trvale pružné, priesvitné prúžky zavesené zhora nad otvorom, ktorým obvykle precházdajú, alebo jazdia zamestnanci.  Sú jednoducho prejazdné manipulačnou technikou, ľahko inštalovateľné  a preto sú hojne využívané.  Podieľajú sa výrazne na úsporách tepla a energií a zlepšujú hygienu práce (napr.  v potravinárskych prevádzkach).

Typické použitie lamelových PVC clon v expedičnom sklade:

Ako dobre vybrať lamelové clony?

Kúpu, montáž  a inštalácia lamelových clon nemusí byť náročná. Na trhu existuje  množstvo už hotových typizovaných výrobkov, ktoré sa hodia pre väčšinu prevádzok. Pred ich kúpou doporučujeme prejsť 3 základnými krokmi:

Krok 1:  Vyberáme podľa miesta potreby lamelovej clony

 Rozoznávame tieto typy lamelových clon:

ŠTANDARDNÉ: clony sa vyrábajú z mäkčeného PVC obvykle v rozmeroch 300/2, 300/3, 400/4 (šírka lamely / hrúbka v mm). Sú použiteľné pre rozmedzie teplôt  -35°C až +60°C.

MRAZIARENSKÉ: Vyrábajú sa z lamiel  šířky / hrúbky 200/2 a 300/3 mm. Využívajú sa od +5°C do -45°C.

ATYPICKÉ: Atypické clony odpovedajú špecifickým požiadavkom klienta. Ide napr. o clony do zváracích boxov tmavého odtieňa s UV filtrom, ktorý zabraňuje prieniku nebezpečného ultrafialového žiarenia.  Alebo ide napr. o pojazdné clony s odsunom do bokov vrát.

 

Krok 2: Vyberáme podľa rozmerov dverí (otvoru pre umiestenie lamiel)

Podľa  výšky dverí (otvoru pre prejazd) volíme šířku lamiel, ich prekrytie (50% a 100%)  a podľa toho či ide o prechod exteriér/interiér, alebo interiér/interiér volíme podľa  grafu nižšie:

Doporučené krytie lamiel podľa výšky otvorov a rozhrania:

 

  

 

Krok 3: Volíme typ uchytenia lamelovej clony 

Máte už vybraný vhodný typ clony? Pokiaľ áno, je treba domyslieť uchytenie lamelovej clony na stene, alebo dverách (otvoru pre prejazd manipulačnej techniky). Clonu môžeme umiestniť do otvoru (Typ A), Nad otvor (typ B), nebo môžeme zvolit pojazdnú clonu (typ C). Volíme podľa možností, ktoré nám otvor v stene (materiál, konšrukcia steny, svetlá výška apod.) ponúka.

 Typ A (do otvoru):

 Typ B (nad otvor):

Typ C (pojazdná clona):

Detail uchytenia lamiel na nosné rahno: 

Montáž lamelových clon je možné spraviť běžným náradím (vrtačka popr. el. zváračka). Po ukotvení nosného rahna navesíte predderované a nakrátené lamely a upravíte ich krycou lištou z pozinkovaného plechu.  Súčasťou dodávky lamiel by mal byť montážný návod.

Lamelové clony a príslušenstvo  je možné zakúpiť napr. tu.  Pokiaľ si ani po prečítaní tohoto článku stále nie ste istí vhodným typom riešení pre Vášu prevádzku,  kontaktujte nás, s výberom  Vám radi pomôžeme.

 Kyvné vráta ako alternatíva lamelových clon

Na trhu se môžete stretnúť s alternatívou lamelových clon, ktorými sú kyvné vráta. Tie majú oproti lamelovým clonám možnosť aretácie krídiel dverí a teda možnosť pohodlnejšieho priechodu manipulačnou technikou. Tiež sa jednoduchšie čistia, každé krídlo je na rozdiel od lamiel súvislou plochou. Oproti lamelovým clonám však majú rozmerové obmedzenie (max. 3*3m) a pri poškodení plastu sa musí vymeniť celá výplň krídla, zatiaľ čo u lamelových clon stačí vymenit iba jednu z lamiel.  Kyvným vrátam sa budeme venovať v niektorom z ďalších článkov.

—————

Späť


Kontakt

zalepsiefirmy.sk

MANUTAN Slovakia, s.r.o. Galvániho 7/B
821 04 Bratislava


02/436 343 06